God förmiddag! Idag skiner solen från en klarblå himmel. Underbart! Dock är det kyligt ute och jag sitter i köket och äter en sen frukost. Har öppnat fönstren och sitter med en tjock, stickad tröja. Med tända ljus har jag maxat myskänslan. Älskar dessa morgnar. Och på tal om frukost så innebar den idag provsmakning av Småkakor med Mandeltosca. MUMS! Så himla gott. Jag tycker att de klassiska småkakorna är ganska underskattade, även här på bloggen. Men det ska det bli ändring på. Finns det något enklare att baka än småkakor? Det är ju (oftast) lätt som en plätt och resultaten blir sällan annat än superbra! Med söt/salta, rostade mandlar blir dessa kakor barnsligt goda. Småkakor med Mandeltosca, 15 st: Rostade Mandlar: 175 g Sötmandel 1.5 msk Rapsolja 1 tsk Farinsocker 2 tsk Flingsalt - Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda mandel, olja, farinsocker och flingsalt i en skål. Strö ut på plåten. Rosta mitt i ugnen i ca. 5-6 minuter. Låt svalna och hacka sedan ganska grovt. Toscasmet: 75 G Smör 0.75 dl Strösocker 2 msk Sirap - ljus 0.5 msk Vetemjöl 1.5 msk Vispgrädde - Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan koka på medelhög värme i 3 minuter. Här kan du göra mördegen under tiden. Rör ner mandelhacket. Mördeg: 150 g Smör 0.75 dl Strösocker 1 tsk Vaniljsocker 3.25 dl Vetemjöl - Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg. Dela i 15 jämnstora bitar och rulla varje degbit till en boll. Lägg i aluminiumformar utplacerade på plåt. Forma bollarna till skålar - använd fingrarna för bästa resultat. Fyll formarna med mandeltosca. Grädda mitt i ugnen (175°C) i ca. 10 minuter. Låt svalna helt i sina formar. Förvaras i en tätslutande kakburk. Går utmärkt att frysa. Lycka till! Tips på fler Småkakor: Klassiska Kolasnittar Syltrutor Daim- och Mjölkchokladkakor Glutenfria Chokladkakor med kola Dumlekakor i långpanna Kokos- och Vaniljdrömmar Snickerssnittar Sega Dumlesnittar