Småkakor med kola och chokladganache. Ja! Detta fick det bli idag när jag var lite sötsugen. Min pappa sade att dessa kakor var bland det godaste jag bakat. Och då smakar han nästan på allt jag bakar, så ni förstår det betyget.. :-) Kakorna kom till genom att jag bakade en halv sats av mina dumlesnittar (utan dumle) som en hel kaka i en brödform. Jag tänkte bara provbaka inför ett jobb, men det blev en så god kaka att jag bakade en till! Och sedan hällde jag på en kola och gjorde en smarrig chokladganahce. Ja, ni förstår ju. Det spårar ur ibland! Men så bra det kan bli ändå. Och så lite flingsalt på eftersom att jag älskar salt, kola och choklad i kombination! :-) Småkakor med kola och choklad, 30 st: Kakdeg: 75 g smör, rumsvarmt 0.75 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 msk sirap, ljus 1.75 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Kola: 50 g smör 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 1 dl ljus sirap Chokladganahce: 1 dl vispgrädde 150 g mörk choklad (55%) Gör så här: Kakdeg: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform (2l) med bakplåtspapper, låt stå. 2. Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck sedan ut den i formen. 3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna helt. Kola: 1. Koka ihop samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. 2. Låt koka tills kolan har nått en temperatur om 124°c eller klarar kultestet (det ska bli en mjuk kula). 3. Häll kolan över kakan och låt sedan stelna helt. Chokladganache: 1. Hetta upp grädden i en kastrull på medelhög värme. 2. Tillsätt sedan chokladen och rör om tills all choklad smält. 3. Låt svalna en aning och häll den sedan över kolan. Låt svalna helt innan du lyfter kakan ur formen och skär den i bitar. Toppa eventuellt med flingsalt. Hoppas att det ska smaka! ♥