Sommaren är här och så även de svenska Jordgubbarna. Finns det någonting godare? Jag föräter mig varje sommar på våra svenska bär och får liksom ändå aldrig nog. Önskar att det fanns goda jordgubbar året om, men det gör det ju inte. Åtminstone inte i det land vi bor i. Så just därför brukar jag alltid passa på att göra Jordgubbssylt under sommaren så att jag har svenska jordgubbar även när hösten och vintern kommer. Ljuvligt gott om än i annan form än de färska. Jag har inte köpt jordgubbssylt på 4 år. Det är en riktig lyx att koka egen och gömma undan i boden för att sedan plocka fram en burk då och då. Vi äter just nu på de sista två små burkarna från förra sommaren, och här om kvällen stod jag i köket med flera liter jordgubbar och kokade ny sylt. Jordgubbssylt, 2 burkar: Ingredienser: 1.5 kg jordgubbar 1 krm vaniljpulver saften av två citroner 8 dl strösocker Gör så här: Rensa och dela jordgubbarna. Blanda dem tillsammans med vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca. 30 minuter. Om du har en termometer så kan du tempa sylten - 105°c grader ska den nå. Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket. Låt burkarna svalna upp och ned. * Rengör burkarna genom att lägga dem i ugnen på 125°c i 10 minuter. * Förvara sylten svalt och mörkt - gärna i ett skafferi. Går även att frysa. * Prova om sylten är klar genom att klicka ut en tesked sylt på ett fat, låt svalna och drag sedan fingret genom sylten. Flyter den ihop så är den inte färdig, är den fast så är den klar. * Om du önskar att göra egen "squeeze-sylt" (klumpfri) så kan du mixa jordgubbarna efter att du sköljt- och rensat dem. Brukar du göra egen Sylt? ♥