Är det någonting jag verkligen avskyr så är det att höra hur mycket mat som folk slänger rakt ner i soporna. Det kan vara för att mjölken gick ut för två dagar sedan, för att grönsakerna blivit mjuka eller för att de helt enkelt inte "hunnit" äta upp resterna. Jag kan inte förstå. Jag älskar att ta tillvara maten. Varenda liten del av den. Och mjölken som stått längst bak i kylskåpet och blivit ett par dagar gammal brukar jag alltid lukta och smaka på, är den okej (vilket den alltid är) så bakar jag på den, gör pannkakor eller bara äter ihop med jordgubbar. Slänger du mycket mat? Varför i sådant fall? Idag tänkte jag tipsa er om vad ni kan göra med "skräpet" som bivit kvar efter grönsakshack. Skal, kärnor och skumpiga bitar. Sådant som jag vet att de allra flesta slänger. Vet ni vad jag gör av det fantastiska "skräpet"? Jag slänger ner det i en zippåse och fryser ner. Samlar ihop en stor påse fylld med skräp vilket kan ta ett par gånger av grönsakshack till matlagningen. Sedan kokar jag ihop en alldeles ljuvlig grönsaksbuljong. Det finns ingen bättre grönsaksbuljong. Vad jag gör med buljongen sen är att frysa ner den i iskubsformar, när de fryst så lägger jag dem i en påse i frysen. Sedan tar jag 1-2 tärningar i maten när jag lagar t.ex färssås, såser, grytor och annat gott. Ser ni så mycket skräp jag fick ihop igår när jag gjorde en currygryta. I denna påse ser ni en torkad stjälk av en färsk vitlök. Även skalet från samma vitlök. Purjolöksskal, morotsskal och ändar, paprikabitar, skal av zucchini, skal av gul lök, skalet och skrumpna bitar av broccolistjälk. Och några bitar av en riktigt mjuk zucchini som blev över. Det var allt från igår. Tänk att allt detta hade slängts annars, det är ju inte klokt! Mina bästa tips för mindre matsvinn: Titta, smaka & lukta på varor som passerat "bäst före". Det är ingenting som blir farligt dagen efter att varan passerat sitt datum. Många kylvaror håller flera dagar (ibland veckor) efter. Torrvaror håller ofta i flera år efter utgångsdatum. Frysen är din bästa vän! Du kan frysa in det mesta, så som riven ost, hackade grönsaker och frukter, mjölk och grädde, bönor, tomatkross och matrester. Och mycket mer. Planera dina inköp. Skriv matlista och handla endast det du behöver. Äter du ute och inte orkar hela portionen? Tag med hem och ät till lunch dagen efter. På så vis bidrar du till mindre matsvinn även på restaurang. Och dessutom så slipper du göra lunchen dagen efter, hur skönt? Gå igenom frys, kylskåp och skafferi innan du handlar. Vad finns hemma i gömmorna? Köp inget som du redan har hemma. Gör det till en utmaning hemma i ditt kök att ta tillvara på allt. Ska du slänga en mjölk som passerat bäst före? - Tänk då "vad kan jag göra med denna?". En gammal ostkant i kylskåpet? - Riv ner och frys in till kommande gratänger. Spara grönsaksskräp till bujongkok. Mycket ägg som inte kommer bli uppätna? - Sväng ihop ett helt gäng med pannkakor och frys ner dem till kommande picknickar. Detta blir en rolig utmaning, jag lovar! Vilka är dina bästa tips för att minska matsvinnet? Om ni gillar inlägg som detta, glöm då inte att klicka på hjärtat här nedan. Kram! ♥