Finns där något godare än nygräddade Pepparkakor? Eller en liten tugga av pepparkaksdegen för all del? Jag älskar både pepparkakor och pepparkaksdeg. Och att baka pepparkakor givetvis. Extra roligt blir det med ett riktigt gammalt och beprövat recept på en pepparkaksdeg. Ett säkert kort från långt tillbaka i tiden. Jag har ett riktigt gammalt recept som jag fått av min mamma, och som hon i sin tur ärvt osv. Jag tänkte faktiskt dela med mig av det receptet till er, så att ni kan baka lika goda Pepparkakor som jag i jul! Givetvis stod receptet med kaffekoppsmått innan, men jag har gjort om det så att det inte ska bli några missförstånd.. Detta recept ger en stor sats deg som ger ca. 350-400 pepparkakor om du kavlar ut degen tunt. Det går jättebra att halvera receptet. Eller så gör du en stor sats och ger hälften av degen till grannen så att även de kan baka goda pepparkakor tillsammans med familjen. :-)) Gammeldags pepparkaksdeg, ca 400 pepparkakor: 1.5 dl sirap 7 dl strösocker 2.5 dl vatten 2 msk bikarbonat 500 g smör 1.5 msk kanel 1 msk ingefära 1 msk kardemumma 1 msk malda nejlikor 24 dl vetemjöl - Blanda sirap, strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och tag sedan bort från värmen. Rör i bikarbonat, smör och kryddorna. Rör om tills allt smör smält och blandningen svalnat en aning. Mät upp 24 dl vetemjöl i en stor bunke och häll sedan på smörblandningen. Arbeta ihop en ganska kladdig deg. Plasta in och låt vila i kylskåp över natten. Baka av Pepparkakorna: Sätt ugnen på 200°C. Tag en bit av degen och kavla ut tunt på väl mjölat bakbord. Tryck ut pepparkakor med formar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 4-5 minuter, tills de fått en fin färg. Låt svalna på plåten och förvara sedan i en kakburk med lock. Har du ärvt något recept någon gång? Berätta gärna! :-))