Semmelkaka. En sockerkaksbotten med smak av kardemumma, fylld med mandelmassa och toppas med vispgrädde. Smakar som originalsemlan men bakas betydligt snabbare än så. Nio "semlor" kan du baka på ca. 40 minuter. Snabbt, enkelt och ljuvligt gott. Jag har gröpt ur 9 gropar i kakan. Mätt ut ungefär vart jag ska skära kakan och då gröpt en grop i mitten av den delen. Sedan har jag fyllt alla gropar med mandelmassa och så spritsat över vispgrädde. Där kan ni se mandelmassan i mitten av kakbiten. Ser ni så gott det ser ut? Semmelkaka, 9 stora bitar: Ingredienser sockerkaka: 80 g smält smör 1 dl mjölk 2 ägg 2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1.5 tsk bakpulver 1 tsk stött kardemummakärnor 3 dl vetemjöl 1 nypa salt Ingredienser Mandelmassa: 100 g skalad sötmandel 1.25 dl florsocker 0.5 äggvita smulorna från sockerkakan (när du gröper ur hål för mandelmassan) + 3 dl vispgrädde till garnering Gör så här: Mandelmassa: Mixa mandeln fint i din matberedare. Tillsätt florsocker, äggvita och kaksmulorna, arbeta ihop en krämig massa. Sockerkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en form 25x25 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Låt stå en stund. Vispa upp ägg och strösocker fluffigt med elvisp i 3-4 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna samt smörblandningen. Vänd runt smeten tills den är väl blandad. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna helt och gröp sedan ur 9 hål i kakan. Fyll hålen med mandelmassa och spritsa till sist över vispad grädde. Hoppas att denna kaka ska smaka! Lycka till med Semmelbaket. ♥