Saffransbullar ska bakas med äkta smör för bästa smak! Vaniljpulver i fyllningen ger bullarna extra lyx. Saffranet ger inte bara en fantastisk smak utan även en himla läcker färg, eller hur? Knallgula bullar med vitt pärlsocker gör sig gott även för ögat. För ni vet väl att vi äter med ögat först? Saffransbullar med Vanilj, 30 st: Ingredienser Bulldeg: 5 dl standardmjölk 50 g jäst 0.5 msk mortlade kardemummakärnor 1 g saffran 1 dl strösocker 1 ägg (går att utesluta) 1 msk vaniljsocker 0.5 tsk salt 150 g smör, rumsvarmt 12-15 dl vetemjöl Ingredienser fyllning: 200 g smör, rumsvarmt 1.5 dl farinsocker 1 tsk vaniljpulver Sockerlag: 1.5 dl Strösocker 1.5 dl Vatten * Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag. Garnering: Pärlsocker Gör så här: Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan. Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik sedan degen på mitten. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna. Hoppas att det ska smaka. ♥