Blåbärsbullar. Blåbärsfyllning i Kardemummabullar. Hjälp så himla gott. Jag har inte bakat blåbärsbullar sådär jättemycket, bara någon enstaka gång innan. Men för varje gång jag äter en blåbärsbulle så slår det mig verkligen att jag borde baka sådana oftare. Eller åtminstone äta sådana oftare.. :-) Hur jag snurrar mina bullar kan ni se i en händelse i min profil på instagram. Händelsen heter "Kanelbullar". Där visar jag i korta klipp steg för steg hur jag gör när jag snurrar mina bullar. För visst är de fina? Minns inte när jag bakade "vanliga" bullar sist. Sådana snäckor, ni vet. Roligare är det att snurra dem en och en tycker jag. Vilken är din favoritfyllning i bullar? Blåbärsbullar, 20 st: Bulldeg: 5 dl standardmjölk 50 g jäst 1.5 msk mortlade kardemummakärnor 1 dl strösocker 1 ägg (går att utesluta) 1 msk vaniljsocker 0.5 tsk salt 150 g smör, rumsvarmt 12-15 dl vetemjöl Fyllning: 200 g blåbär 150 g mjukt smör 150 g mandelmassa 0.5 tsk vaniljpulver 1 tsk kardemumma Sockerlag: 2 dl strösocker 1.5 dl vatten Topping: 1.5 dl råsocker 1 msk kardemumma Gör så här: Börja med att mixa ihop alla ingredienser till fyllningen i en matberedare, ställ åt sidan. Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen i ett treslag. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över socker och kardemumma. Låt svalna. Hoppas att blåbärsbullarna ska smaka. ♥