Hej på er! Snön har nu lagt sig utanför fönstren här i Örebro. Dock inte mycket, men lite vitt har vi i gräset i alla fall. Har ni någon snö? Jag såg att pappa har fått hur mycket snö som helst nere på Gotland. Alla som tjatar om det fantastiska Gotland "som inte har någon vinter". ;-)) Här är det vinter i alla fall, snö eller inte snö. Kallt som bara den! Och vet ni vad jag gillar mest med den kalla årstiden? Förutom att åka pulka och göra snöänglar.. Baka bröd! Jag älskar att baka bröd. Det är så mysigt att stå inne i värmen och baka medan snön yr utanför köksfönstret. I förra veckan så bakade jag ett riktigt härligt grytbröd. Ett knådfritt sådant faktiskt. Att baka brödet i en Gjurjärnsgryta gör att brödet blir mer saftigt och får en härlig skorpa. Precis sådär krispig och god som bröden i bagerierna. Och i och med att det är knådfritt så bevaras luftbubblorna som jäser upp i degen. Därav lite hål i brödskivorna. Jag älskar det! Ni vet väl att smaken sitter i hålen? ;-)) Knådfritt grytbröd: 12 g färsk jäst 3.5 dl kallt vatten 2 msk olivolja 8 dl vetemjöl 2 tsk salt - Lös jästen i vattnet, i en stor bunke. Blanda ner övriga ingredienser och rör tills degen gått ihop. Plasta in med folie och låt stå i kylskåpet över natten. Sätt in en gjutgärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen, och sätt samtidigt ugnen på 250°C. Tag fram degen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord. Vik försiktigt ihop degen till den form din gryta har. Lägg degen i den varma grytan och lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°C. Grädda brödet med lock på i 30 minuter, tag sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter . Låt svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller. Låt gärna svalna helt innan du skär i brödet - det gör brödet mer saftigt då ingen ånga/funk släpps ut. Jag har även recept på knådfria frallor, eller varför inte en riktigt god formfranska? Ha nu en toppenfin tisdag! Stor kram. ♥