Focaccia är ett italienskt matbröd som kommer från Ligurien. Det är ett vetebaserat bröd som kryddas med salt. Focacciadeg liknar en pizzadeg i sin struktur och består av mjöl med mycket gluten, olivolja, vatten, salt och jäst. Brödet blir saftigt och lite segt. Och det går att smaksätta med precis vad som helst! :-) Jag har denna gång smaksatt mitt bröd med soltorkade tomater och fetaost. Det blev SÅ gott! Faktiskt det godaste matbröd jag vet. Focaccia: Antal bröd: 2 stora Tid: 1.5 h Förvaring: Brödpåsar i skafferi eller plastpåsar i frys. Ingredienser: 25 g jäst 3 dl vatten, ljummet 0,5 dl olja från soltorkade tomater 1 msk honung 1 msk flingsalt 6-7 dl vetemjöl 1 pkt fetaost 10-15 soltorkade tomater i olja (i olja) Börja med att smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt resterande ingredienser utom fetaost och tomater, arbeta ihop en smidig deg i maskin i 5 minuter. Tillsätt fetaost och tomat som du arbetar in i degen. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och tryck ut varje del så att de blir 2 cm tjocka (höga). Lägg degbitarna på en varsin bakpapperklädd plåt som du smort med lite olja. Tryck med fingrarna så att det bildas gropar i degen och strö sedan över lite flingsalt. Låt jäsa i 30 minuter och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Låt svalna på avsvalningsgaller. Lycka till! ♥