Rustikt Grytbröd med Parmesan och goda kryddor gör sig fint på middagsbordet, till frukost eller som kvällsmacka. Skorpan blir krispig tack vare att brödet gräddas i en gjutjärnsgryta, och inkråmet blir segt och härligt. Det bästa? Brödet är knådfritt! Brödet blir stort och räcker till många. Du kan även baka ut degen som mindre bröd liknande frallor. Även de kan- och bör gräddas i gjutjärnsgryta för att få den där härligt frasiga skorpan. Grytbröd med Parmesan, 1 bröd: Ingredienser: 25 g jäst 5 dl kallt vatten 0.5 dl olivolja 12 dl vetemjöl 2 tsk salt Garnering: 1 dl finriven parmesan 1 tsk lökpulver 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk torkad basilika 1 tsk torkad persilja 0.5 tsk svartpeppar Gör så här: Lös jästen i vattnet i en stor skål. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör tills du fått en deg. Du behöver inte röra för mycket - och du behöver inte knåda degen. Plasta skålen och låt stå i rumstemperatur för att jäsa i 2-3 h, till dubbel storlek. Sätt sedan in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 250°c. Låt grytan hettas upp ordentligt i åtminstone 30 minuter. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och forma den till ett runt bröd - var försiktig så att du inte slår ut luften ur degen. Lägg sedan ner degen i grytan, toppa med parmesan och alla kryddor. Lägg sedan på locket och ställ in grytan i ugnen igen. Sänk värmen till 225°c och grädda brödet i ca. 30 minuter. Låt sedan brödet svalna i grytan. Givetvis kan du toppa med en annan finriven ost och andra kryddor om du så önskar. Men denna kryddblandning ihop med parmesanen blir ljuvligt god. Lycka till med ditt brödbak! ♥